Understanding the Codes, from Hospital Discharge to Home Health

By Tiffany Ferguson, LMSW, CMAC, ACM, FCM, APCA-A

For many hospitalized patients, discharge with home health may seem straightforward. The patient is stable enough to leave but still needs skilled services to support recovery at home. For the case manager coordinating the transition, one important question can be overlooked: is the patient starting home health services for the first time, or resuming services received before hospitalization?

Although the distinction may seem administrative, it affects continuity of care, documentation, coding, and reimbursement. It’s important to note that resuming services does not eliminate patient choice under the discharge planning Conditions of Participation at 42 CFR 482.43.

Case managers still must discuss agency options and ratings, confirm whether the patient wants to continue with the previous agency, and verify that the agency can meet any new clinical needs following hospitalization.

To receive covered home health services, Medicare beneficiaries must meet specific eligibility requirements. These include homebound status, being under the care of a physician or allowed practitioner, receiving services under an established and periodically reviewed plan of care, and needing qualifying skilled services.

Case managers are familiar with coordinating these transitions. What may be less familiar is how their documentation supports revenue cycle partners in accurately coding and billing hospital discharges involving home health.

Start with the patient discharge status code. Patients discharged home under the care of a home health service organization in anticipation of covered skilled care should be assigned Discharge Status Code 06. Clear documentation matters when, for example, a patient returns to a senior living community that also offers skilled nursing facility (SNF) care.

Documenting only “returning to X Senior Living” could be interpreted as SNF placement and obscure the home health component of the discharge plan.

Next is Medicare’s Transfer Policy. For applicable MS-DRGs, the post-acute care transfer policy applies when a patient is discharged home with home health services that begin within three days of discharge and are related to the hospital admission. Condition Code 42 identifies home health services unrelated to the hospital admission, including qualifying situations involving services already in place.

When services are arranged to begin more than three days after discharge, Condition Code 43 is reported with Discharge Status Code 06. These condition codes identify exceptions to the transfer policy that allow full MS-DRG payment.

For case managers, accurate documentation starts with the right questions: was the patient receiving home health before admission? Will the patient return to the same agency? Are services resumed at discharge, adjusted because of the hospitalization, or newly initiated?

When are services expected to begin? Documenting these details helps clarify the transition and supports accurate coding and reimbursement.

Returning to the discharge planning Conditions of Participation, this distinction goes beyond coding and reimbursement. It helps ensure that discharge plans reflect patients’ preferences and current care needs, support coordinated transitions, and include the information needed for continued care.

Previous
Previous

Why Charity Care is Hiding In Hospital Observation Stays

Next
Next

Recognizing Our Smallest And Most Vulnerable Patients